mandag den 22. september 2014

BCU 4* Træning og Costal navigation kursus - 3 dage i vadehavet.

Så blev det endelig tid til at komme ud og prøve lidt mere kræfter med vadehavet, med roning i tidevand, få prøvet egenfærdighederne af i mere uroligt vand, arbejde med turledelse og navigation samt en hel dels teori om navigation, tidevandsberegning og turplanlægning. Det blev til en del tid i teorilokalet, alias tv-stuen på Rømø familie camping. Men det blev heldigvis også til en del timer på vandet.



Den teoretiske del, Costal navigation, som er berammet til en dag, blev fordelt ud over alle 3 dage, det var rigtig godt, for ellers tror jeg vores små hjerner var smeltet sammen. Der skulle regnes, tænkes, måles og forstås. Jeg var rigtig rigtig glad for at jeg havde forberedt mig, ved at læse "Seakayak Navigation", bogen som jeg tidligere har anbefalet.


Dag 1


Førstedagen, onsdag, gik med introduktion til BCU4* niveauet, og en snak om hvad vi skulle igennem. Så gjorde vi klar til at komme på vandet. Vi kørte til havneby, hvor vi gik ud fra havnen, og arbejdede med manøvrering, egenredninger, komplekse redninger med manøvreringer etc. Der var en stor viden og erfaring i gruppen og Nick Cunliffe, en meget erfaren BCU5* coach, lyttede gerne, og delte ud af sin store erfaring med teknik og redninger i vanskeligt vand.


 Efter en skøn tur på vandet, var det tilbage i tv stuen til 1½ times teori.

Dag 2


Tirsdagen startede godt, men så fik Nick den håbløse ide, at vi på dagens kryds til sylt, skulle starte ud fra Sønderstrand = Bære kajakken de sidste ca. 300 meter ned til vandet. Heldigvis kunne vi køre det første lange stykke ud over stranden.




Snart var den del dog klaret, med godt samarbejde og lyst til at komme på vandet.

















På vejen til sylt skulle der trænes turledelse, og selvfølgelig blev vi ramt af uheld. Flere kæntringer og søsyge. Særdeles forstyrrende når man forsøger at holde en kurs med 1½ knob strøm på tværs af vores kurs.








Vel i land på stranden på Sylt var det tid til frokost inden vi skulle ud og se på de fantastiske og specielle forhold der er med strøm rundt om hjørnerne på den tyske halvø Sylt.
Så der var vi så, 5 danske kajakroere, med en Engelsk instruktør, i Tyskland...

På denne dag var det ca. 2 knob strøm rundt om hjørnet, som gik op imod ca. 6 ms. vind. Det gav fantastiske forhold at træne egenfærdigheder i. Et område med meget levende vand, meget skarpt afgrænset til et område hvor vandet stod næsten stille.






Nick foreslog at vi først brugte lidt tid på at blive fortrolige med vandet... Det var som at lukke en flok kvier på græs efter en lang vinter.... Der blev gået til den i det levende vand. 









Hvad jeg nok lige skulle have tænkt på var, at der også skulle være kræfter til alle de ting vi skulle igennem bagefter. Pyt det var hårdt at komme gennem hele repertoiret med, makkerredning, selvredning, rul, kontakt bugsering, makkerrening med bugsering etc, i det vand. Men hvor var det bare sjovt...

På turen tilbage til Rømø stod den igen på turledelse og navigation. Nick mente vist at vi havde svømmet nok for idag, så ingen kæntringer på denne del af turen. Tilbage på stranden, var det blevet mere lavvandet, så det gav lige 50 meter mere at bære...

Vel tilbage tog vi lige en times costal navigation igen inden vi kørte ind til Havneby og fik en ordentligt måltid mad med masser af proteiner.

Dag 3

Fredag mødes vi kl. 8:00, og kørte til havneby, hvor den først stod på manøvrering, inden vi tog ud i sundet udenfor havnet, og trænede lidt redninger igen. Som sidste praktiske punkt på dagsordenen, skulle vil træne vanskelig landing på klippekyst. Klippekysten var i denne øvelse den skrå betonmole som omkranser havnen. Det er som en stort stykke sandpapir korn 4, det var hårdt ved både fingre og kajak. Godt jeg har gelcoat på lager...









Tilbage på land, var de tid til de sidste 3 timers navigation, hvor vi hver især skulle løse en opgave, med turplanlægning i farvand hvor der skulle beregnes tidevand.







Inden vi fik set os om var de 3 dage gået, hovedet og kroppen var godt brugt. Tak for godt samarbejde til mine medkursister, håber at vi ses til prøven til maj.