mandag den 30. september 2013

Tekniktræning - Video

Juni måneds teknikweekend med Simon Osborne gav inspiration til lidt teknik træning.

lørdag den 28. september 2013

Fra Mols til Skagen. Dag 5.

Efter en god nats søvn ringede vækkeuret lidt over 6. Det var stadig mørkt, men inden jeg sådan rigtig kom til mig selv var det ved at være lyst. Tanken om at skulle slæbe kajak og grej over klitten inden jeg kunne komme afsted, var ikke just mere motiverende. Det gik nu ok, og jeg gjorde mig nogle tanker om sejlads langs den jyske vestkyst imens. Der tror jeg at det at slæbe frem og tilbage med grej, i sand, fylder væsentlig meget mere end her på østkysten. 
Jeg kom op og afsted. Der var 10 km til Skagen havn. Denne strækning tog jeg stille og roligt, der var medvind og medsø. En noget kraftigere sø end jeg var vandt til fra de andre dage, men stadig ikke over 3/4 meter. 
Jeg havde en aftale med min svoger om at han kom og hentede mig omkring kl. 13, men vi havde ikke aftalt hvor. Havet var noget uroligt rundt om Skagen havn, og der var en del trafik. Så jeg gik ikke ind der, men fandet et sted lige nord for havnen hvor jeg kunne gå i land når jeg havde været oppe ved grenen. Fra havnen til grenen var der ca. 4 km, og selv om vejret var dårligt, med tiltagende vind, og regne, så var humøret højt. Ved Skagen Fyr gik jeg ind for at holde en lille pause. Her var der et sted jeg kunne komme i land på kontrolleret vis.   

Nu kom Grenen efterhånden i sigte, og jeg havde haft en forestilling om enten at ro lige rundt om grenen og gå i land på vest siden, eller gå ind lige på spidsen. Men det blev ikke idag. De gamle vesterhavsdønninger fra gårsdagens vestenvind, tørnede sammen med vindbølgerne fra øst, så hvor de 2 vande mødtes var der et sandt virvar at brækkende bølger fra begge sider.
Jeg valgte i stedet at lave en kontrolleret surflanding 100 meter før spidsen, og så måtte jeg jo gå de sidste 100 meter. Men pyt nu med det. Det var skønt at være i mål. 


























Turen tilbage til Skagen var fin, men hårdt arbejde, stik imod den tiltagende vind. Lige inden havnen gik jeg i land, og fik slæbt mit grej op til havnen. Min rejse langs den jyske østkyst er til ende.

Dagens Etape 19,8 (Heraf 3,8 km retur til skagen)
Denne tur ialt: 231,2 km.
Den Jyske Østkyst ialt: 557,5 km

Hvad skal jeg nu finde på????


fredag den 27. september 2013

Fra Mols til Skagen. Dag 4.

Vågnede op til endnu en fantastisk morgen. Føler mig virkelig heldig med vejret. Var begyndt at tro på at det skal lykkes at komme til Skagen inden i morgen søndag kl. 13 hvor min svoger kommer og henter mig.
Vejrudsigten er begyndt at melde om mere vind, men fra vest, så jeg håbede ikke at den ville komme til at generer mig for meget idag. Men jeg skulle blive klogere.








Som jeg nærmede mig Frederikshavn kunne jeg godt mærke at vinden var taget noget til.

Så inden jeg skulle omkring havnen i Frederikshavn blev der lige tid til endnu en Ægge og kaffe pause.


Det gik dog rigtig fint omkring havnen. selv om der kom havdønninger fra syd, og vindbølger fra vest.
Men da jeg kom forbi Frederikshavn drejer kysten mere mod vest ca. 17 km op mod Ålbæk, det er ret lavvandet, så jeg lå ret ubeskyttet i forhold til vinden der kom fra vest. I en lille Snickerspause på denne strækning bemærkede jeg, at jeg drev til havs med omkr. 2 km/t. Så det blev 17 km fast arbejde, hvor jeg roede mod NV selv om kajakken pegede mod VNV. Jeg holdt mig igen inde, hvor jeg kunne bunde hvis der skulle ske noget uventet. Jeg skulle holde mig igang for at holde en gns fart på omkr. 5 km/t på denne strækning.
Efter Ålbæk vendte kysten det sidste stykke mod Skagen mod NØ, og så havde jeg pludselig medvind og medsø, så blev det hele pludselig meget lettere, og jeg lå på et gns. på 7+. Jeg bestemt at jeg ville forsøge at finde et sted at sove væk fra stranden, og jeg kunne se at der var et skovområde mellem Bunken og Hulsig. Her ville jeg forsøge at finde et godt sted. Kl. 19:15, mens det stadig var lyst gik jeg i land.
Her var jeg fabelagtig heldig. Det første sted jeg gik på land, ved en sti over klitten, var der lige bag ved klitten en lille græsplet, som lignede en teltplads. Det blev lejr for 4. og sidste nat. Skønt at komme på græs...
Dagens etape:52,5 km
Denne tur ialt: 211,4 km
Den Jyske østkyst ialt: 541,5 km

Du kan læse om den sidste etape på min tur Her



torsdag den 26. september 2013

Fra Mols til Skagen. Dag 3.

Det var en helt stille morgen. Det var diset og sigtbarheden var ikke så god. Men da jeg havde pakket kajakken og var klar til at tage på vandet havde solen fået mere magt, og det var kun et spørgsmål om tid før det var væk. Det var havblik.
Kroppen begyndte efterhånden også at gøre opmærksom på sig selv. Begge mine tomeltotrødder, eller hvad nu sådan nogle hedder, det stykke som selve tommeltotten sider fast på, gjorde ondt da jeg havde roet et stykke tid. Venste tommeltot begyndte at sove lidt. Det gik dog over i løbet af dagen, og så mærkede jeg faktisk ikke til dem resten af turen. Skuldre, ryg og bagdel kunne også godt mærkes. Jeg får gevaldig ondt i bagdelen efter 10-15 km, men så hjælper det lige at lægge sig lidt tilbage så der kan komme lidt blod igennem muskulaturen, så kan den nogle km igen. Nå, ikke mere klynk...
Da jeg krydsede over Mariager fjord kunne jeg se, at der inde fra fjorden kom en tågebanke drivende. Det har jeg prøvet før på en morgentur, så jeg vidste at sigtbarheden godt kunne gå hen og blive dårlig. Men jeg var forbi sejlrenden, så jeg plottede kysten ind på GPS'en, og sejlede efter den. Få minutter senere var jeg helt indhyldet i tåge. Dette varede vel 15-20 min, hvorefter det forsvandt lige så hurtigt igen. Facinerende.
Næste mål var Øster Hurup, hvor jeg havde bestemt mig for at gå ind i Lystbådehavnen for at se om jeg kunne få lidt mere vand. Jeg havde medbragt 6 l vand, 2 l cacao og 1,3 l cola. Jeg drak ½l cacao hver morgen, cola efter behov. Jeg havde dog undervurderet behovet for vand, og havde nu kun 2 l tilbage, +½l i min camelbag. Jeg fandt en vandhane og fik fyldt et par 2 l dunke op.
Der var ikke noget oplagt sted til at holde pause, så jeg listede ud af havnen igen og gik i stedet i land (på revle) lige nord for havnen, og fandt min Jetboil frem, og lavede 3 blødkogte æg. Det er altså konge turmad. Rå æg kan holde sig længe uden at være på køl.

Lidt længere oppe ad kysten, ved Dokkedal var jeg lige inde og tisse af igen, for herfra, skulle jeg ret langt ud fra kysten, for at undgå det lavvandede område i Ålborg bugten. Et område som den gode Søren Walther har haft sine kampe med. Belært af hans beretning, og ved at nærstuderer Google Earth, valgte jeg at gå udenom alt baladen. Det betyder at jeg skulle 2-2,5 km ud fra kysten. Det lyder mere alvorligt end det er, for pagajen kunne stadig skrabe mod bunden...

 Men denne dag var senariet helt fortryllende. Det var havblik. Klar blå himmel, og stille. Jeg kunne sidde og følge med i hvad der foregik på havbunden, og i vandet. Jeg har hørt, at Elefanter har et sted de går hen når de kan mærke at de skal dø. Så har de et sted hvor alle elefanter lægger sig til at dø. Sådan har brandmændene det med Ålborg bugt. Jeg kunne det meste af tiden se en håndfuld brandmænd ligge mere eller mindre døde i vandet.
Smukt var det (ja måske lige fra alle brandmandsligene), og fremad det gik.
Vel ovre limfjorden, hvor jeg havde gruet lidt for strøm og trafik, men ikke noget problem. Der var lidt mere bølger i sejlrenden, som kun er ca. 100 m. så det var hurtigt overstået.

Vel ovre, var det efterhånden igen tid til at få noget i skrutten. Jeg fandt et godt sted at gå i land, hvor jeg havde spottet en bænk med udsigt. Her blev det en gang varm mad og kaffe. Jeg er ikke specielt vild med frysetørret mad, men det giver vældig meget energi, og jeg gider ikke stå og kokkererer når jeg er afsted på tur. Kaffen smagte til gengæld helt fantastisk. Solen kunne stadig kaste lidt varme af sig, så jeg listede overkroppen ud af tørdragten for lige at dampe lidt af. Herligt.
Næste mål var Asaa, hvor der ligger en lystbådehavn på en lille ø ude i vandet.
Hvis der var tilpas mennesketomt havde jeg det i tankerne som et muligt sted at tilbringe næste nat.
Da jeg kom frem var der dog fortsat en del aktivitet, og det var fortsat havblik og som solen gik ned, så stod fuldmånen op på den skyfrie himmel, så jeg besluttede mig for lige at nappe 5 km mere selv om jeg egentlig have tænkt at jeg ville tage den lidt med ro idag, for at spar på kræfterne. Men lige 5 km mere. Men da jeg syntes at det var ved at være tid, var kysten til min store fortrydelse, blevet til lavvandet rørskov, æv bæv, videre forbi Voerså. Stadigvæk eng og siv og lavvande. Så 5 km blev til 14 km. og dagens etape endte med at blive på 69,1 km. Jeg slog lejr på en tange hvor kysten slår en kraftigt knæk, for igen at gå mod nord. Der er nu ca. 10 km til Sæby, og 65 km til Skagen.

Dagens etape: 69,1 km
Denne tur ialt: 158,9 km
Den Jyske Østkyst ialt: 489 km

Du kan læse om næste etape her



onsdag den 25. september 2013

Fra Mols til Skagen. Dag 2

Natten forløb fornuftigt. Jeg havde dog fået kolde tæer inden jeg kom i posen, og de nåede aldrig rigtigt at blive varme. Vækkeuret ringede kl 7, og det var blevet lyst. Vejret var fortsat rigtig fint, med en svag til jævn vind fra vest. Da jeg havde fået tøj på, og kom ud, var solen ved at bryde igennem de lave skyer i horisonten.

Vandet var stort set fladt, og jeg kunne stille og roligt bevæge mig mod Grenå. Jeg har det lidt med havne... Jeg syntes altid at vandet bliver mere uroligt omkring en havn, eller også er det bare det mentale i at skulle trække så langt ud, for at kunne passerer havneindløbene. Her var det dog ingen problemer, og jeg kunne i ro og mag passerer havnen og kattegatcenteret. 
Kort tid efter kunne Jyllands østligste punkt passeres. Fornæs fyr. 
Herfra begyndte det at gå mod vest. I perioder hvor der ikke være læ fra vest kunne jeg mærke vinden, og i nogle områder var der også lidt bølger. 
kort efter fyret, kom jeg til Sangstrup klint, som gav god læ, for den vist aftagende vind. Smukt så det ud. 

I et område havde havet lavet små huler i klinten. Den dybeste var dog ikke dybere end den kunne rumme ½ kajak.

Da jeg nåede over Gjerild bugt, inden jeg rundede det sidste hjørne inden det for alvor gik mod vest, var det tid til dagens første tur på land. Da jeg nærmede mig kysten kom denne lille fyr mig i møde:

Efter en god pause kunne turen gå mod vest. Til min store fornøjelse var vinden nærmest helt forsvundet, kun en svag vestlig vind. Det var godt nyt, da dagens store udfordring var, hvordan jeg skulle komme forbi skydeterænet ved Hevring, da der denne dag var skydning fra 07:00-22:00, hvilket betyder at et stort område af havet udfor området er afspærret 5,5 km ud. Plan 1 var at ro hen til terrænet og vente til kl. 22. Plan 2 var at lave et stor kryds fra 5 kilometer efter Bønnerup strand, over til kysten lige syd for indsejlingen til Randers fjord. Jeg havde kunnet læse mig frem til at området var afmærket med bøjer. Bøjernes position havde jeg aflæst på søkortet på krak.dk, hvor jeg også kunne aflæse gps positionen. Disse havde jeg plottet ind som en rute på min GPS, og på mit kort. Efter at have tisset af, og fyldt drikkeposen med vand og dækslugen med chokolade var det afsted, på mit hidtil længste kryds på ca. 18 km hvis jeg gik direkte mod kysten på den anden side, dvs. en tur på ca. 3 timer. Nødraketterne var inden for rækkevidde, telefonen blev tjekket for netværk. Afsted det gik m 6-7 km/t. Efter ca. en time kom jeg ud til den første bøje, præcis hvor GPS'en ville have dem. Det var jo sådan set meget godt...

Undervejs var jeg vældig opmærksom på vejret. Kunne registrere hvordan det blæste op da jeg var ca. ½ vejs (billedet) og havet blev lidt mere uroligt. Efter noget tid forsvandt vinden igen.
Da jeg var ved at være helt ovre ved kysten gik jeg skråt mod nord for at ramme kysten nord for indsejlingen til Randers fjor. Under denne sidste del af krydset blæste det igen op i forbindelse med at der kom en regnvejrsfront ind og gav en ordentlig skylle.
Jeg havde forestillet mig at jeg kunne gå i land lige nord for Randers fjord, men det skulle jeg da godt nok ikke lige nyde noget af, for her var der andejagt for fuld udblæsning, og jeg skulle ikke nyde noget af at ende i en fryser et eller andet sted.
Så jeg fortsatte op langs kysten, og fandt et rigtigt godt sted uden for en dæmning der er etableret lige syd for indsejlingen til Mariager fjord (blandt kajakroere kend som "Bierings-strædet", tø hø...). Her var der fred og ro og ingen Jægere.
Dagens distance: 60,8 km
Distance ialt på denne tur: 89,8 km.
Distance ialt på den jyske østkyst 419,9 km.
Hvis du vil følge næste etape kan du læse med Her

tirsdag den 24. september 2013

Fra Mols til Skagen dag 1


Vil du læse om min tur langs den jyske Østkyst helt fra begyndelsen, skal du starte her. Ellers bliver du bare her.
Så blev det endelig tid igen, til at komme videre på min rute langs den Jyske østkyst. Jeg startede hvor jeg endte sidste gang, ved kysten syd øst for Ebeltoft, udfor Øen Hjelm, som blandt kajakroere måske mest er kendt for at være øen hvorfra dem der sejler Danmark rundt, krydser over til Sjælland. Det var nu ikke min plan. Jeg skulle nord på.
Forberedelserne far klaret, Kortene fundet og pakket. Samme dag som jeg skulle afsted kom den sidste pakke med posten. Et nyt telt. WUHU... Jeg havde et problem med det gamle telt, en Vango Halo 200, at den havde en lige lidt for kort ligge længde (210cm) til mine 190 cm. Og så var det lykkedes mig at finde det perfekte kajak telt. 2,8 kg. 100% selvstående kuppeltelt, med 2 indgange og 2 apsis til vådt og grej, men en liggelængde på 225 cm, og en siddehøjde på 105 cm. Et Hilleberg Allak. Det er jo lidt dyrt, men et rigtigt godt valg. Fabelagtigt telt. Skønt at jeg nåede at få det med. Men det tog lig 20 min extra lige at skulle havet det pakket ud og prøveopsat inden afgang.

Hvor er det meget der skal med, men heldigvis lykkedes det at få det hele pakket ned.




Vejret var perfekt. Næsten stille vejr, stille vand, kun lidt små dønninger bagfra. Det var skyfrit, og da solen gik ned kom månen op. Så selv om det blev mørkt var det let at orientere sig.














Det gik støt og roligt mod Grenå. Jeg havde udset mig et område lige syd for Grenå, til at være mit første overnatningssted. Jeg var først komme på vandet omkring kl 18:15, så klokken nærmede sig 23:00 da jeg kunne gå i land efter 29 km. Jeg fandt et godt og ugenert sted på stranden hvor jeg kunne etablerer min lille lejr.

Dagens distance 29 km.
Distance på denne tur: 29 km
Distance ialt på den Jyske Østkyst: 359,1 km.
Følg næste etape af min tur her