fredag den 27. april 2012

EPP3 kursus på Mols




Efter en rigtigt god og lærerig weekend, og nogle dages restitution, kommer her en bekrivelse af mit EPP3 kursus.

Sted: DGI Karpenhøj og farvandet omkring sletterhage fyr

Billeder © Tue, OnAdventure



Instruktør: Tue Brems Olesen 

Billeder © BRINK


Weekenden startede fredag kl. 17:00 med teori om sikkerhed, kort, turplanlægning og fornuftig færdsel i naturen.
Allerede her begyndte det at blive klart, at EPP3 kræver mere end bare at kunne sejle ligeud i 8 ms. Søkort har jeg aldrig før beskæftiget mig med, så der er vist lige noget jeg skal have læst op på. Selv om jeg har været spejder i 10 år, og været soldat, så skulle kompasset også lige genopfriskes. Aftenen sluttede med en bid af "This is the Roll".
Lørdag morgen mødtes vi her
Det er en af overnatningesstederne på den nye kajakrute på på Syddjurs.

Et fint sted, men med en meget stenet strand
Billeder © BRINK
Desværre havde jeg været syg i løbet af natten, med mavebøvl, så jeg var ikke helt frisk lørdag morgen, det ændrede sig dog, da jeg skulle være smart og demonstrerer at jeg via kantning kunne få min thermokande til at kurer fra side til side inde i kajakken, ups... så befandt jeg med i udgangsposition til "undervandsfiskeri med harpun fra kajak". Men pyt... jeg rullede hurtigt op og sejlede videre.... aahhh... efter 2 mislykkede forsøg på at rulle op, måtte jeg ud i baljen og fik så lige øvet lidt makkerredning med Tue.
Det irriterede mig gevaldigt, dels at jeg mistede kontrollen over kajakken, og dels at jeg ikke kunne få mit rul til at virke. Men ud over det skete der ikke noget ved det, jeg var klædt rigtigt på og kunne fint holde varmen resten af dagen.
Jeg tog dog lidt mere forsigtigt fat ved kantning resten af dagen, jeg skulle lige have fundet fornemmelsen af kajakkens balance igen.
Billeder © BRINK

Hvad øvede vi så denne dag? Tja... forror, bagror, høj-støttetag, lav-støttetag, sweep, kantning, styretag, fremadroning, baglænsroning, sideforflytning, sikker landgang, turplanlægning, sikkerhed, pakning, telemarkssving, 360 graders rotation, pejling, knob, selvredning, rulle øvelse med paadlefloat, rul + det løse.. så det var en stille og rolig dag.
Desværre var vejret ikke helt med os, det blæste for lidt til at kunne få godt EPP3 vand, det kneb med at få bølger nok.
Men en skøn natur det var der.
Billeder © BRINK
Og et godt og stort rovand
Billeder © BRINK
Om aftenen skulle vi igen have lidt undervisning, men inden da skulle vi lige have lidt mad. Sådan noget turmad er der jo sjældet så meget godt at sige om, friskfanget ørred, oksesteaks, pølser, frikadeller, kold kartoffelsalat, hertil husets øl.



Det var højniveau herrer-hygge.

Søndag morgen mødes vi igen ved vandet, og satte i samme sted, i stille vejr og høj sol. Dagens program, var planlagt som en dagstur. Desværre var blev vi forfulgt af det ene uheld efter det andet. Jeg blev træt, og kunne ikke selv ro.
Billeder © Tue, OnAdventure

 En blev syg og kunne ikke holde balancen, 5 pagajer knækkede...samtidigt... Ulrik mistede bagerste luge.... jeg kunne blive ved... 2 mand kæntret samtidigt, livløs roer med bunden i vejret osv... sikke et uheld. Godt vi havde Tue med, han lærte os hurtigt om makkerredning, makkerredning med 2 mand i vandet, bugsering af træt person der kan holde balancen, bugsering af syg person der ikke kan holde balancen, bugsering af person på bagdæk, øh... ja, så blev vi våde igen... bjærgning af livløs kæntret roer, der blev også tid til at øve reentry roll up, rul, og alt det andet sjove.
Midt i det hele, dagens højdepunkt, Emma, Emme er en lidt stor, temmelig tung dame, med kurs mod Århus havn, efternavnet Mærsk:
Billeder © Tue, OnAdventure

Se, den kunne lave bølger, ca. 2 m. høje men runde dønninger. Alle blev pludselige vældig raske igen, og havde ikke behov for at blive bugseret.
Det er første gang jeg har sejlet i 2 m. dønninger, stort!

Vel tilbage ved isætningsstedet. var det tid til en personlig evaluering, hvor vi en ad gangen fik feetback på vores indsats af Tue, og hvor det blev til lidt gode råd, og forslag til indsatsområder i forhold til træning op til EPP3 prøven.

Evaluering af stedet: 

Det er et fantastisk rovand der er på Syddjurs, vandet er stort, og udsigten fantastisk. Eneste anke, en meget stenet strand.

Evaluering af instruktøren: 

Det var tydeligt at mærke, at Tue er en erfaren kajakroer og instruktør, det virker bare bedre når instruktøren kan demonstrerer øvelserne med overbevisning, tydelighed og ro. Så trænger du til at få afpudset lidt teknik, så kan jeg kun anbefale dig at slå et smut forbi Tues hjemmeside, og se hvilket kurser han har på programmet.

Tak for turen drenge!

Billeder © Tue, OnAdventure

mandag den 16. april 2012

Forbedring af Eckla J-tagbøjler

Da jeg får lidt pladsproblemer på taget af bilen til sommer, hvor vi skal have 5 cykler, min kajak og en børnekajak og en campingvogn med på ferie.
Jeg har fundet 2 sæt bøjler af mærket Eckla J-bøjler. Der er dog det problem, at enderne af bøjlerne, og området omkring beslaget er rent metal, og dermed potentielt kan give nogle grimme ridser i kajakken, når jeg med trætte arme skal lægge kajakken op i bøjlerne efter en lang tur. Det har jeg fundet en måde at løse på, da det ikke er nødvendigt at bruge hullerne i bøjlerne til stropperne.
Jeg kørte i Bauhaus og købte 4 meter 1 1/4 tommer klar plastslange til 35 kr. pr m. Der skal bruges knap 1 m pr bøjle.
Jeg tager den gamle beskyttelse af og trækker den nye slange 6-7 cm ud over begge ender.

Enden klippes op (jeg brugte en grensaks) så der bliver en strimmel på brede med bøjlen tilbage og resten klippes af.

Den proppes rundt om bøjlen og ind på indersiden, og fæstnes med lidt superlim.

Hvor beslaget skal sidde, skæres slangen op på bagsiden, så den får 2 ører.


Disse ører kan, når beslaget presses ind, helt dækker beslaget.

Efter min mening en væsentlig forbedring af en bøjlen, til ca. 70 kr. pr sæt. 
Enderne kan ikke ridse mere

beslagene kan ikke ridse mere

Så ser de sådan ud








torsdag den 12. april 2012

En grønlandsk pagaj er blevet til


Først et lille tip. venstreklik på et billede, og alle billeder fra indlæget vises i et nyt vindue, i et større format, hvor det er lettere at se stregerne.

Jeg har længe gerne ville lave en ny pagaj. Den jeg bruger nu er også en grønlandsk pagaj jeg selv har lavet.

Den er i Red Western Ceder træ.
 Den er 222 cm lang. og 78 mm på bredeste sted. Grebet har målene 30x34mm. Bladkanten er kun 5mm. Den er behandlet med 4 x lindolie. vægt 600 g. Men vægten indikerer også at den er meget fin i godset, og derfor kan have sine begrænsninger i forhold til hvad den kan holde til. Men man kan jo ikke både være "pil" og "muggert"... Denne er en "pil", nu vil jeg lave en "muggert".

En "muggert" bliver det nu ikke, for så skulle der vist et stærkere materiale i midten, som fx. Lars Gram laver i sine pagajer.
Men jeg vil prøve at lave en det er kraftigere i godset, stadig i Red Western Ceder, men med ende og kantforstærkning i asketræ, som er meget hårdere.

Først limede jeg et stykke asketræ i begge ender.
Dette billede er taget efter at den er høvlet/savet ned til 38x70 mm. Hullerne i askeæet er fra da jeg skulle lime den sammen. Forsøgte først at få den i spænd med et spænde bånd, men det blev noget juks... Jeg borede i stedet et hul i hvert hjørne af asketræet, og skruede klodsen fast. Skruen sidder på denne måde kun i materiale der alligevel bliver høvlet væk, og klodsen sad rigtig godt i spænd.

Så lavede jeg 4 lister i ask til kant forstærkning.

Godt med lim på

og så skal der spændes

Og da det var vinter, og limen skal hærde mellem 10 og 20 grader, må den lige med ind en tur. Den står da ikke ret meget i vejen vel????
Her stod den og hærde op. Efter et par dage limede jeg den anden ende.

Limen jeg bruger er en Almindelig trælim til brug i fugtige miljøer. Jeg har også overvejet at bruge epoxy lim, men det har jeg ikke prøvet at arbejde med før, så det bliver næste gang.
Jeg overvejede at lakerer denne pagaj, dels for at beskytte limen, og dels for at prøve en lakeret pagaj,  men efter lidt kommunikation med Lars Gram, har jeg valgt at give den olie.

Da limen var hærdet op kunne det sjove arbejde begynde

Først høvlede jeg lige de pålimede kanter lidt, så de er plane med cedertræet.
Herefter kunne den første opmåling begynde.
Jeg valgte at begynde med at forme pagajen på den brede led.
Først skulle grebets bredde udmåles. man gør som på billedet, lader armene hænge slapt og lige ned. Holder om en tommestok som vist. Aflæs længden fra ydresiden af hånden til ydersiden af den anden hånd. For mit vedkommende vil det sige 44 cm:


Så kan optegningen begynde.
Først finder jeg midten på den lange led, og midten på tværs. Midterlinierne tegnes op på begge sider.
Fra midten, på tværs måler jeg 22 cm ud til begge sider (grebets brede), her sættes en streg på tværs, herfra måler jeg igen 30 cm ud, og sætter en streg på tværs igen. De 30 cm er det stykke hvor pagajen går fra greb til egentlig blad.

På den lange led, måler jeg grebet ud, 1½ cm ud til begge sider fra midten så grebet på den smalle led er 30mm. på den brede led er grebet som tidligere nævnt 38 mm (detter er måske lidt i overkanten, men jeg har store hænder). Bladet måles på denne pagaj op til for inden (ved stregen 30 cm efter grebet) til 80 mm, og for uden måles den op til 90mm.
Her er lidt billeder af det:



Så er det bare i gang med stik saven. Jeg saver altid ca. 2 mm uden for stregen, så er der lige lidt at høvle af, så det kan blive helt jævnt og fint. 

Så skal kanten rettes til, jeg har målt op på den måde, at når stregen lige præcis er høvlet væk, så har godset den tykkelse det skal have. Til dette bruger jeg en alm. høvl, og en raspe til de steder hvor høvlen ikke kan kommetil.
Raspen er et fantastisk værktøj til den sidste tilpasning.Den er nem at styre, og man har ikke lige pludselig høvlet for meget væk.


Når dette er gjort, kan opmålingen begynde på siden af pagajen. Først finder jeg midten, måler 4mm ud på begge sider. (bladets tykkelse valgt til 8mm i spids og kant). Herefter tegnes en steg der går fra denne 8mm kant i spidsten af pagajen, til 38mm hvor grebet begynder:
og så skal der høvles. Det meste tager jeg med en el-høvl, det går hurtigere. Det sidste tager jeg dog med den almindelige høvl, da det er lettere at få helt jævnt og præcist på denne måde.

Herefter findes igen midten af den brede flade, og der markeres om fra fuld tykkelse ved grebet, og ud til 8mm stykket på bladet:

Og så er det bare at høvle den "trekant" væk der er mellem midterstregen på overflanden og så 8mm stregen på siden af bladet, og så er pagajbladet form ved at være der. Dette gør jeg kun med den alm. høvl og med raspen.

Og så er formen ved at være der.



Herefter skal selve grebet rundes. måler 9 mm til begge side fra kanterne.

Trekanten der bliver mellem de 2 streger raspes væk.

Så skal enderne passes til

Og saves til med stiksaven











Så skal alle hjørner og kanter raspes af, så den bliver helt symetrisk og fin. Denne del af arbejdet bliver taget på øjemål.
Først grebet og overgangen fra greb til egentlig blad. Herefter kanten af bladet, jeg var lidt usikker på hvordan jeg skulle lave denne for at gøre den optimal. Valgte at lave en lidt spids runding.


Så bliver den slebet med først korn 60, en grov sandpapir, den kan hurtig tage de store ujævnheder. Herefter får den en ordentlig tur med korn 100, en findere sandpapir der giver den en blank og fin overflade.

Fin og lækker bliver den!
herefter giver jeg den noget olie. Det med olie er så en videnskab i sig selv. Min første pagaj gav jeg ubehandlet lindolie, men denne olie hærder ikke. Lindolien skal varmes op og tilsættes voks for at kunne hærde. Det ville jeg ikke lige kaste mig ud i, bestilte i stedet en flaske færdiglavet pagajolie, 60 kr + 35 i porto, billigt og enkelt.  


Olien beskytter træet og limen mod vandets påvirkning, og fremhæver cedertræets smukke glød.
Men husk, klude med lindolie kan selvantænde, og skal lægges i en metaldåse med låg eller som jeg gør det, i brændeovnen umiddelbart efter brug.

Og her der den så, fiks og færdig.


.Så mangler jeg bare at få den testet af i sit rette element når olien er hærdet op.

Tja, sådan kan det gøres. Eksperterne gør det sikkert på en anden måde. Jeg har gjort det sådan, og syntes at det er en stor fornøjelse at tage noget i brug som jeg selv har lavet.







onsdag den 4. april 2012

Dragen blev tæmmet

Idag havde jeg fået mulighed for at komme afsted hele formiddagen. Vækkeuret ringede kl. 05:00 så var det op og afsted. Jeg havde udset mig en rute i lillebælt, så jeg havde godt ½ time i bilen inden jeg var fremme. De morgenfriske værter snakkede om udfordringer. Det lød (sikkert et kinesisk ordsprog) at man skal se en udfordring som en vild drage med en gave i munden. Når dragen er tæmmet får man gaven.  Således ansporet var jeg klar til at gå på vandet 06:15 her, en lille åbning i buskadset, hvor bilen lige kan stå, og  kun 5 m til stranden.









Planen var at følge den jyske kyst, sydover indtil jeg kunne krydse over til fænø kalv. Der var medvind men mødstrøm, da strømmen gik mod nord.
først var der lige et par broer, ny og gl. lillebæltsbro









Farvandsvæsnet meldte strøm op til 1 knob, men nogle steder var der væsentlig mere, over 4 km/t. men det gik ok når bare jeg blev inde ved siden.
Først skulle Kolding fjord krydses. Da jeg var vinkelret på fænø kalv kydsede jeg over. Jeg skulle nok have sejlet lidt længere op, da strømmen førte mig væk fra øen. Så der skulle lige arbejdes lidt mere end forventet. Men det er nu en fin lille ø, her skal jeg helt sikkert over med teltet en dag.



Flere gode steder til teltslagning

Videre gik turen rund om fænø, og tilbage mod udgangspunktet, denne gang langs Fyns kyst. Jeg havde forventet at tilbagevejen ville blive let, da jeg regnede med at kunne ro i læ og i medstrøm, men ak, vinden fandt ned i slugten langs lillebælt, så jeg havde en oplevelse af at havde roet i modvind det meste af dagen, også her, og mellem den gamle og den nye lillebæltsbro rejser vandet sig, enkelte steder op i nærheden af 1 m. Bølgerne var generelt noget værre rod, strøm der møder vindbølger, og ved middelfarts erhvervshavn også refleksbølger fra molen.
Ved den nye lillebæltsbro krydsede jeg over til jylland igen.

Strømmen førte mig lige over til udgangspunktet og dagens tur var slut.

Distance: 33 km
vind: 6-10 ms (føltes mest som modvind, men passer sikkert ikke)
Strøm 0-4 km/t
bølger: 10-50 cm (enkelte steder op til 1m)